România devine membru într-un Peer Review Group al OCDE

Prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, România devine la 1 ianuarie 2017 membru cu drepturi depline în Peer Review Group al Forumului Global pentru Transparență și Schimb de Informații Fiscale din cadrul OCDE. După ce a fost evaluat sistemul fiscal românesc din prisma disponibilității și accesului la informaţii fiscale şi a procedurii de schimb internaţional de informaţii, plenul Forumului i-a acordat României un vot unanim de încredere pentru a ocupa această poziţie, care consolidează statutul țării noastre în OCDE.

Peer Review Group are un rol crucial în Forumul Global al OCDE, având responsabilitatea de a discuta şi de a îmbunătăţi procedurile de lucru utilizate în analizarea rapoartelor de evaluare. De asemenea, Peer Review Group are calitatea de for decizional, care votează în plen raportul fiecărei jurisdicţii fiscale. Astfel, membrii grupului pot supune discuţiei aspectele relevante şi pot decide, împreună cu echipa de evaluare a Forumului Global, ratingul final pentru fiecare jurisdicţie fiscală.

ANAF va avea astfel posibilitatea de a contribui la consolidarea procedurilor de lucru în cadrul Forumului Global și își va prezenta propria viziune asupra implementării standardelor de transparenţă fiscală şi asupra schimbului internaţional de informaţii în cadrul jurisdicţiilor evaluate. Totodată, România va avea un rol strategic în Forumul Global, contribuind la combaterea evaziunii fiscale prin aplicarea de măsuri de transparentizare fiscală la nivel global. În plus, participarea la Peer Review Group va aduce beneficii de imagine autorităţii fiscale din România, plasând ţara noastră în prim-planul luptei împotriva evaziunii fiscale, la nivel internaţional.